понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Огнище на птичи грип в Асеновград констатираха експерти на агенцията по храните

Общо около 20 млн. лева са получили фермерите за изпълнение на ангажименти за хуманно отношениеОбщо около 20 млн. лева са получили фермерите за изпълнение на ангажименти за хуманно отношение

На умъртвяване по хуманен път подлежат близо 154 хил. птици

 

Експертите на агенцията по храните са констатирали огнище на птичи грип в обект , в който се отглеждат около 154 хил. Кокошки носачки в Асеновград. Съгласно предписанията с цел неразпространяване на заболяването отглежданите във фермата птици подлежат на умъртвяване по хуманен път.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат следните населени места в област Пловдив: общ. Асеновград – Асеновград и Боянци; общ. Садово – Моминско. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Родопи – Крумово, Ягодово; общ. Садово – Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; общ. Куклен – Куклен, Руен; общ. Асеновград – Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.