понеделник, октомври 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Огнище на “Син език” констатира БАБХ в село Аврен

От агенцията започват проверка за изпълнение на ваксинационната програма

ОвцеОвце

Експерти от Агенцията по храните са установили огнище на “Син език по животните в село Аврен, информира БТА. В информацията се уточнява, че вирусното заболяване е потвърдено при изследване на сентинелни животни (такива, които не се ваксинират, с цел да се проследи циркулация на заболяването), в рамките на изпълнение на Програмата за надзор и контрол на болестта. Резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория за Син език.

Не се налага умъртвяване на заболелите и контактните животни. Извършват се клинични прегледи на всички преживни животни в засегнатия обект, забранява се придвижването им извън стопанството. “На територията на Община Крумовград се извършва преброяване на възприемчивите животни”, обясняват още от Агенцията, като уточняват, че заболяването не е опасно за човека, но причинява сериозни икономически загуби.

Във връзка с огнището и за да се гарантира здравният статус на преживните животни, със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е разпоредена проверка на изпълнението на ваксинационната програма на говеда и овце срещу болестта в цялата страна.