вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Огромен научен и икономически потенциал тласкат земеделието на югоизточната ни съседка напред

В Турция подкрепят фермерите с дългосрочни и средносрочни политики

д-р Невзат Биришик,

Чрез огромен научен потенциал и човешки ресурси, турското земеделие върви напред. В почти всички сфери на селското стопанство с изключение частично на месопроизводството където е вносител особено на червени меса, Турция се явява нетен износител на продукция в аграрния сектор. „Страната ни е сред най- големите и бързо развиващи се икономики в света, а общото ни производство в аграрния сектор възлиза в парично отношение на 17 млрд. долара , а в количествено на 126 млн. тона продукция“, потвърждава и д-р Невзат Биришик, директор на Генералната дирекция за селскостопански изследвания и политики към земеделското министерство на страната. Делът на растениевъдната и животновъдната продукция в земеделския сектор е съответно 65% и 35%, а въпреки срива на турската лира, брутният вътрешен продукт на Турция през третото тримесечие на годината се е увеличил с над 7%, и то във времената на пандемия, когато тук в Европа се прилага оздравителна програма за възстановяване на икономиките на стойност 700 млрд. евро.

80% от растениевъдната продукция на страната се падат на зърнените и маслодайни култури и плодовете и зеленчуците, а останалите 20% на производството на цветя и декоративни растения. „Ние сме сред най-големите производители на растениевъдна продукция, като имаме особено големи възможности за производството на плодове и зеленчуци. Разликите в климата ни позволява да произвеждаме например череши в началото на април и в края на април“, продължава той.

Всеки пети е зает в земеделието

 

Броят на заетите в селското стопанство в югоизточната ни съседка достига до колосалните 27 млн. души, или това прави всеки пети жител зает в земеделието. Делът на агросектора от БВП на страната възлиза на 6,9%. „Ако дойдете на нашите пазари в Истанбул и Анкара , вие няма да видите например домати от Испания или Египет или краставици от Иран“, казва още експертът. Годишно Турция изнася близо 50 млн. тона агррарна продукция, докато вносът възлиза на 10 млн. тона. Той оценява производството на суровини за хранителната индустрия на много добро ниво за сметка на преработвателната и консервна индустрия.

 

Фермерите разчитат на мащабна държавна подкрепа

 

По отношение а административния капацитет, в помощ на фермерите са организирани офиси с експерти както на областно ниво, така и във всеки по-голям град на страната. Секторът се подпомага на две нива чрез дългосрочни и средносрочни политики. „Дългосрочните политики са свързани например с това, как турският агрохрнителен сектор като цяло чрез инвестиции в него да се изгражда като устойчив и конкурентноспособен на европейския. Средносрочната подкрепа пък е насочена към отделните подсектори като например развитието на производството на селскостопански машини, семена и други. Ние ги подпомагаме чрез приемането на специализирана петгодишна програма за развитие, разяснява д-р Биришик.

Югоизточната ни съседка разполага с цели 48 научни селскостопански института, 33 от които са част от аграрното министерство на страната в които към момента работят около 7 хил. сътрудници и учени, като само с изследователска дейност се занимават над 2 хиляди от тях Така на държавно ниво е формиран най-големият земеделски научно изследователски център в страната, който е и сред най-големите в света.