понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Oil World: Рекордното производство на слънчоглед в Русия и Украйна може да свали цените

Пазарът ще се определя и от експортната политика на Русия в бъдеще

При оптимални климатични условия през настоящата стопанска година Русия и Украйна могат да произведат общо рекордните 32 млн. тона слънчоглед, информира „Зерно Онлайн“. Прогнозите за подобни рекордни добиви вече оказват натиск върху пазара. Контрактите за доставка на слънчоглед и слънчогледово масло от старата реколта са почти на приключване и търсенето щенамалее, което ще доведе до спад на цените. Това смятат анализатори от независимата агенция Oil world.
Според тях дълготрайно влияние върху пазара може да окаже последващата експортна политика на Русия по отношение на слънчогледа. „Убедени сме, че руските преработватели ще направят всичко възможно за да предотвратят сценария от миналата година, при който пазарът беше наводнен със слънчоглед“, казват от агенцията.

Руски експерти по пазарите от ИКАР прогнозират, че новата реколта от слънчоглед в страната ще достигне до 15 млн. тона, като близка оценка дават и от Руския съюз на зърнопроизводителите. През юни анализаторите на „СовЭкон“повишиха своята оценка за руското производство на слънчоглед от 13,9 на 14,6 млн. тона, а експертите на външната служба на USDA дават прогноза от 15,5 млн. тона. Според вицепрезидента на зърнения съюз Александер Корбут все още е сложно да се даде точна прогноза, колко слънчоглед ще се произведе през 2020 година, защото климатичните условия все още могат да окажат влияние на добивите. Според него ако цените на слънчогледовото масло се запазят високи, това ще подкрепи производителите. Освен това той прогнозира, че местните производители няма да бързат да реализират продукцията си в очакване на добри цени.

По рано стана известно, че Русия ще повиши експортните мита на слънчогледа до 20%, но не повече от 80 евро на тон, В момента експортното мито възлиза на 6,5% или не повече от 9,50 евро за тон. Ако решението се приеме, ще влезе в сила от 1 февруари 2021 година и ще остане в сила до 31 август.

В ЕС също има специален режим при износа на слънчоглед за трети страни , който влезе в сила от 1 юли тази календарна година и замени забраната за експорт, която действаше до 30 юни и ще е в срок до края на август 2020 година. Редица участници на пазара обаче се оплакват, че все още няма яснота, как ще работи този нов режим.