понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Около 40 хил. декара с трайни насаждения са пострадали от късни слани

 

„Към момента 40 хил. декара с трайни насаждения са пострадали от късните слани, като пораженията са основно в градини в Сливенско и Североизточна България“, заяви в отговор на депутатски въпрос служебният министър на земеделието Явор Гечев. Според него за да се прецени дали щетите са на 100% предстои на производителите предстои и втори оглед на пострадалите площи, тъй като когато растенията са във фаза на развитие поява на първа пъпка това е трудно да се установи. Гечев припомни пред депутатите, че съгласно сегашните правила на подпомагане подлежат само производители със 100% щети, без значение дали ще стигне бюджета. Ставката на декар в зависимост от културите по технологични карти е между 500 и 600 лева на декар.

„Към момента няма законови основания за подпомагане на фермерите с под 100% пропаднали площи. Надеждите ни са след активиране на новия стратегически план, където има мерки и финансов ресурс на социален принцип да може и това да се задейства“, заяви Гечев.

Според Цветан Ценков, председател на Българска камара „Плодове и зеленчуци“ през тази година земеделските производители особено в Североизточна България са претърпели големи щети във връзка с промените в климата. :Колегите особено в регионите на Хасково,Димитровград и Сливен претърпяха щети по трайните насаждения особено при сливите, череши , ранни кайсии и праскови, и за района на Сливен смятаме, че ще бъде обявена нулева година“, заяви пред медиите Цеков.