вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Около 500 кг от декар средни добиви при пшеницата прогнозират учените от ДЗИ Генерал Тошево

Представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика.Представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика.

ни добиви от около 50 килограма от декар от жътвата на пшеница прогнозират учените от Добруджански земеделски институт Генерал Тошево, съобщават от ССА.

Независимо от падналите валежи през последните седмици в региона има места, на които тяхното количество общо е в рамките на 3 литра за квадратен метър, което е недостатъчно за осигуряване на воден запас в почвата. Според специалистите този добив няма да е достатъчен предвид високата себестойност на продукцията и ниските изкупни цени.

Валежите през месец юни до голяма степен са помогнали на есенниците – пшеница и ечемик да наваксат в развитието си, но се наблюдават и заболявания по тях като мана, кафява и жълта ръжда, листни въшки и т.нар. ечемичено вджуджаване, посочи проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт Генерал Тошево.

Ще има полета, където могат да бъдат реализирани 900 килограма. Но ще и има места, където ако изкарат 450, ще бъдат много доволни, каза проф.Киряков.

Около 300 кг/дка се очаква да са добивите от слънчоглед, прогнозира селекционерът от института доц. Галин Георгиев.