неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Онище на птичи грип в Хасково обявига от агенцията по храните

Новосъздадено предприятие може да се финансира от датата на първото зареждане на птициНовосъздадено предприятие може да се финансира от датата на първото зареждане на птици

Над 25 кокошки ще бъдт умътвени по хуманен начин

 

Експертите на агенцията по храните са установили огнище на тичи грип във птицевъден обект за отглеждане на кокошки-носачки. В него се отглеждат над 25 хил. броя кокошки, които ще подлежат на умъртвяване по хуманен път.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: от община Хасково – кв. Изгрев и Източна промишлена зона на гр. Хасково и 10-километрова, наблюдавана зона около огнището, в която попадат: от община Хасково, останалите квартали на гр. Хасково, с. Клокотница, с. Манастир, с. Малево, с. Стамболийски, с. Динево, с. Подкрепа и с. Узунджово, а от община Димитровград: с. Крепост, с. Черногорово и с. Воден.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.