петък, август 12, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ООМ: Светът е изгубил 1/5 от ръста в производството на храни заради климатичните промени

Производителността в земеделието продължава да пада въпреки вложените милиарди долари за нови семена и технологии

Климатичните промени са станали причина светът да загуби 1/5 от ръста в производството на храни, информира UkrAgroConsult, позовавайки се на ново изследване на експерти от ООН. Те са установили, че промените в климата са станали причина за намаляване на производството на земеделска продукция в продължение на десетилетия.

Според изследване на учени от университета в Корнуел това е равносилно на загуба на растежа в производството на храни за последните седем години. Тези данни идват на фона на предупрежденията на Световната здравна организация за това, че 34 млн. Души в света се намират на границите на глада.

В същото време се наблюдава увеличаване на производствената инфлация, но въпреки това фермерите продължават да се справят с въздействията на екстремните климатични промени в условията на увеличаващо се търсене на храни.

Това е първото изследване посветено на историческото влияние на климатичните промени на производството на земеделска продукция. Чрез използване на метода на иконометрията и климатични модели, учените са се опитали да разберат доколко климатичните промени са оказали влияние върху производителността.

Отчита се, че се наблюдава спад в производителността в земеделието и животновъдството дори при условието че са вложени милиарди долара за разработка например на нови сортове семена, селскостопански машини и технологии. „Въпреки че в глобален мащаб земеделието е все по-продуктивно, това не допринася за повишаване устойчивостта на климата“, казва един от авторите на изследването Ориел Ортис Бобеа.

Щетите нанасяни върху климата от увеличаващата се продуктивност в земеделието се разпределят неравномерно по региони, като най-много щети се нанасят на регионите с тропически климат, където земеделието е с най-голям дял в икономиките на страните, попадащи в тези зони.