неделя, юли 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Оранжерии за самозадоволяване на домакинствата раздават в Черна гора

Съвместно с местните власти черногорското министерство на земеделието започна да разпределя оранжерии срeд хорта с цел увеличаване самозадоволяването чрез увеличаване на домашното производство на плодове и зеленчуци, съобщава БТА. „Очакваме над 40 на сто от общия брой оранжерии да бъдат раздадени до края на тази седмица, а планът е цялото количество да бъде раздадено до края на следващата седмица“, се посочва в съобщението на земеделското министерство на Черна гора.

Оранжериите са предназначени за собствено производство на зеленчуци, като по тази мярка на гражданите ще бъдат раздадени 2500 оранжерии.

„Отпускането на оранжерии за нуждите на домакинствата се осъществява като част от предварително приетите мерки на правителството за безвъзмездно предоставяне на оранжерии за производство на зеленчуци с цел насърчаване на самозадоволяването при производството на храни, като една от допълнителните форми за подпомагане на земеделските производители поради сътресения на световния пазар на земеделски продукти“, се посочва в съобщението.

След два търга, в които поради сътресения в цените на селскостопанските суровини на пазара не се явиха кандидати, отговарящи на условията, третият търг приключи успешно и последва подписване на договори с общините по условията за разпределение на оранжерии за домакинствата.