петък, септември 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Организират акция в подкрепа на семейство фермери в Кюстендилско

В пожар предизвикан от мълния са загинали над 60 кози, рета и други животни

В кюстендилското село Слокощица започна акция в подкрепа на местни фермери, чиято къща и кошара изгоряха ударени от мълния, съобщава БНР. Трагедията в петък привечер, когато мълния подпали къщата и фермата с над 100 животни, повечето от които изгоряха, над кюстендилското с. Слокощица предизвика съпричастността на местните хора. Къщата на семейството Блага и Иван Сунгарски изгоря напълно. В пожара загинаха над 60 кози и ярета, над 30 пуйки и кокошки, петте кучата пазачи, дори и котките им. И всичките им спестявания от десетилетния им денонощен труд. Семейството е съсипано. Дори и дрехите им изгорели, докато се опитвали да гасят къщата и оборите и да спасяват животните. .

Семейството отглежда животни над 30 години, като дори ползвало субсидии по различни европейски програми, но се отказали заради неприемливи условия.

Оказва се, че не може да се кандидатства по фонда за „Бедствия и аварии“, защото пострадалите фермери имат друга къща, законно построена, пояснява експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков. „Никой не е застрахован от такива природни бедствия, непрекъснато стават. Затова е добре животните да се застраховат“, категоричен е инженер агрономът Николай Джовев, дългогодишен специалист в РИОСВ – Кюстендил, който сега гледа над 300 овце в граничното с. Горановци.