четвъртък, август 13, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Още нови случаи на АЧС при диви свине в 16 области

Заразата е открита в землищата на 49 населени места и 19 държавни горски стопанства

909Четения

За последните две седмици са потвърдени нови случаи на АЧС при диви свине в землищата на 49 населени места и 19 държавни горски стопанства в 16 области на страната. Резултатите са от последните две седмици, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Засегнатите области са Бургас, Варна, Габрово, Монтана, Разград, Русе, Сливен, София-област, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол, Добрич, Велико Търново, Смолян, Силистра.

Последното огнище на африканска чума по свинете (АЧС) във свинеферма беше потвърдено в стопанство с 58 животни от породата Източно-балканска свиня в землището на с. Голица, общ. Долни чифлик, обл. Варна.

От институцията са наредили умъртвяването на засегнатите прасета и обезвреждане на всички заразени и контактни свине, отглеждани в домашни дворове, както и на нерегистрираните животни в 3-километровата предпазна зона около огнището, в която влиза село Булаир, общ. Долни чифлик.

Ще бъде извършено и епизоотично проучване на движението на домашни свине и продуктите, получени от тях за 35 дни назад.

Под наблюдение ще бъде поставена 10-километрова зона около огнището, в която влизат селата Голица, Бърдарево, Рожден, Рудица, Подгорец, Мрежичко, Припек, Козичино. Собствениците на регистрираните умъртвени животни ще бъдат обезщетени.

NivaBG.com
Виктор Павлов