понеделник, ноември 29, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Осветлиха масови случаи на корупция с агро субсидии

ЕК продължава да си затваря очите, а правителствата да не правят нищо , констатират депутати от ЕП

За масови злоупотреби на водещи политици и свързани с тях лица съобщава topagrat.com. Това става ясно от нов доклад на евродепутати от Зелените който разгледа различни случаи на корупция в страните от Източна и Централна Европа. В него са посочени конкретни случаи за систематична злоупотреба и кражба на европейски средства от Унгария, България, Чехия, Словакия и Румъния. Освен това се акцентира върху станалият печално известен случай на конфликт на интереси около концерна Агроферт, свързван с чешкия премиер Андрей Ббиш. Що се отнася до стената ни, в доклада на депутатите се акцентира върху отрязването на достъпа на малките фермери до директните плния чрез изградените прекалено големи бюрокрточни бариери.
Унгария пък е на прицел заради обвързаност на среди, близки до премиера Орбан които са сред най-големите получатели на агро субсидии
За Румъния се посочват случаи на нарушение на върховенството на закона, както и наличието на пасивна и корумпирана администрация.
Според Виола фон Кромон, представител на Зелените в ЕП овен че ЕК продължава да си затваря очите за крещящите случаи на корупция, и правителствата на отделните страни не правели нищо за да се разрешат проблемите. Европейският бюджет обаче не трябва да служи за самозадоволяване на гладни за власт търговци и шефове на правителства, смята тя.