сряда, юни 26, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

От 18 март приемат заявления за компенсации за хуманно отглеждане на животните

Птицевъдите кандидатстват за компенсации при прилагане на четири вида мерки за хуманно отглеждане

608Четения
NivaBG.com

От 18 март в областните дирекции на фонд „Земеделие” ще започне прием на заявления за компенсации на всички фермери, прилагащи мерки за хуманно отглеждане на животните. Документи за животновъдите отглеждащи птици ще се приемат до 29 март, а изплащането на компенсацията ще започне от 15 април.

На подпомагане могат да подлежат следните птици по видове и категории: кокошки – носачки (от 16-та до 78-ма седмица); родители от кокошия вид (от 18- та до 60-та седмица); бройлери един оборот; пуйки за угояване; гъски; патици един оборот (до 12-та седмица – 84 дни). Птицевъдите могат да кандидатстват по четири  мерки свързани с използването на фуражи с по-ниско съдържание на деоксиниваленол,  с осигуряване на по-голяма подова площ, намаляване на емисиите от амоняк и подобряване условията на транспорт до кланиците.

Фермерите отглеждащи свине-майки също кандидатстват до 29 март, Помощта за отглеждане на прасета за угояване се предоставя за заявен брой животни при спазване на заложените в схемата изисквания. За подпомагане на угоени прасета, документи за участие в първия транш ще се приемат от 2 до 17 май 2019 г. Вторият транш ще е отворен за прием на заявления от 2 до 17 септември, а третият – от 7 до 18 октомври 2019 година. Срокът за изплащане на помощта е до един месец след крайната дата за подаване на заявления. Общият бюджет по всички мерки за хуманно отглеждане на животните е 67,5 млн. лева.

NivaBG.com