четвъртък, септември 21, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

От MARS прогнозират проблеми за посевите през пролетта заради топлата зима

Царевица Контролът над плевелите в царевичните посеви може да се осъществи чрез почвено или вегетационно внасяне на хербицидиЦаревица Контролът над плевелите в царевичните посеви може да се осъществи чрез почвено или вегетационно внасяне на хербициди

 

Въпреки че отчитат добро начало на годината за развитието на посевите, от Европейската агенция за мониторинг на аграрните култури (MARS) прогнозират, че необичайно топлата зима може да доведе до проблеми в развитието на посевите. Причина за това може да се окаже резкия преход към много топло време след средата на декември придружен с рекоррдно високи температури на места което е довело до загуба на устойчивост на растенията към измръзвания. Това води до повишена неустойчивост на измръзване. Освен това редуването на цикли на замръзване и размръзване могат да намалят възможността на растенията за нормално възстановяване през пролетта. Липсата на сняг може да доведе до невъзможност от натрупване на влага в почвата през пролетта. Меката зима освен това може да доведе до увеличаване на вредителите, както и до намаляване на вероятността, растенията да успеят да преживеят различни болести.

Според климатичните модели прогнозите до края на януари не предвиждат падането на слани в Европа. Според експертите известен излишък на валежи е регистриран в страните от Бенелюкс и Иберийския полуостров. Междувременно те отбелязват, че липсата на валежи в някои региони на Италия и Испания, както и в България няма да има непосредствено влияние върху развитието на посевите с есенни култури, но е довело до забавяне на сеитбата в Турция. До края на месеца метеоролозите прогнозират времето да остане с температури над обичайните за сезона в големи части на Скандинавието, Балканите и Източна Европа.