понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Отчита се засилен интерес към отглеждане н качествени хлебни сортове пшеница

Ще зареждат тракторите и комбайните по бензиностанциите в странатаЩе зареждат тракторите и комбайните по бензиностанциите в страната

Тенденцията за отглеждане на качествени хлебни сортове пшеница сред земеделците в страната се засилва , информира БТА позовавайки се на изказване на един от големите зърнопроизводители в Лудогорието Стефан Пенев. По думите му интересът към този вид сортове досега е бил слаб, защото хлебопроизводителите разчитали за качеството на хляба на подобрителите в него.

Относно очакваните цени на новата реколта зърно Стефан Пенев заяви, че обстановката е много неясна. Сред причините той открои забраната за износ на пшеница през миналата година, като определи това като „глобално грешно решение“. По думите му според информация от негови колеги зърнопроизводители сега в складовете има около 1,5 – два млн. тона зърно. „Складовете са пълни, а идва време за новата реколта и няма къде да се прибере. Миналогодишната реколта от пшеница на пазара се търгува на цени от порядъка на 380-400 лева за тон. Това е много под себестойността“, коментира зърнопроизводителят.

Той прогнозира, че добивите от пшенично-зърнени култури в България ще бъдат доста „пъстри“, а очакванията за Разградския регион са за добра реколта.