събота, ноември 28, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Отглеждането на рапица в Европа става икономически все по-неизгодно

Повсеместното разпространение на резистентни вредители, лошите климатични условия и ограниченията при торене са сред причините за това

319Четения

Да се отглежда рапица в Европа става все по-неизгодно от икономическа гледна точка, съобщава topagrar.com, позовавайки се на доклад на експерти от Thünen-Institut . В изследването си те разглеждат перспективите и предизвикателствата пред отглеждането на рапица в Германия, Франция, Полша, Великобритания, Австралия и Канада. Първите резултати на учените бяха дискутирани по време на Международния конгрес по рапицата, провел се през миналата година. В документа се разглеждат всеобхватно всички въпроси, свързани с отглеждането на рапица и се предлагат алтернативни варианти.

Учените заключават, че отглеждането на рапица в Европа става икономически все по-неизгодно заради повсеместното разпространение на резистентни вредители и забраната на ефикасни, но проблематични от екологична гледна точка инсектициди. В допълнение на това идват и неблагоприятните климатични условия и въведените ограничения при торенето.

Анализът е показал, че алтернативните на рапицата култури в Европа често не са толкова печеливши, а за да е рентабилно отглеждането им, добивите от рапица трябва да са с 20% под средните за периода 2016-2018 година. Данните са показали още, че дори в Австралия и Канада спада конкурентноспособността на рапицата, а алтернативни култури като грахта биха били изгодни за отглеждане, само в случай че добивите от рапица паднат с 10%.

Като мярка за стабилизиране отглеждането на рапица в Европа експертите препоръчват отказ за дълги периоди от отглеждането на тази маслодайна култура, като през това време се направи опит да се преценят потенциалните добиви на алтернативните култури и да се засили контрола върху инфекциозната обстановка. Друга алтернатива прилагат канадските фермери, изграждащи всеобхватни „зелени коридори“ като форма на естествени прегради пред вредителите за рапицата.