понеделник, май 25, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Откриха най-голямата козеферма у нас

Тя ще поддържа млеконадойни майки и мъжки за възпроизводство от породата "Саан"

Най-голямата козеферма в страната бе открита официално с молебен в чепеларското село Богутево, пише “Марица.БГ”. Тя е с покрита площ от 1500 кв. м. и ще поддържа млеконадойни майки и мъжки за възпроизводство от породата “Саан”. Напълно автоматизираната система за хранене ще изключва напълно замърсяване на храната по пътя към животните, така че да се създава истински екопродукт на подходящата надморска височина от 1111 м, заяви инвеститорът.
“Козефермата ще поддържа 500 кози от порода специално за производство на мляко. Добивът от едно расово животно е над тон мляко годишно”, посочи Марков.

В производството като консултант ще помага гръцкият специалист Христофорос Дерес, който се занимава със същия бизнес в родината си.
“Технологията е за произвеждане на козе мляко за прясна консумация. Козето мляко като био и органичен продукт е много търсено в цяла Европа. Доказано е, че то е много качествено и много по-добро за здравето от кравето, тъй като е по-близко до майчиното мляко. По тази технология животните се хранят основно с билки и люцерна и по-малко с жито, така че млякото да стане по-качествено – с повече протеини и мазнини, по-вкусно и по-полезно за организма. За козите ще се гледат билкови пасища, а основната им храна ще бъде от прясна паша, а не фуражи”, казва Дерес.

NivaBG.com
Виктор Павлов