петък, септември 18, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Отворени врати в Института по зеленчукови култури

Показва колекцията си от домати в Нощта на учените

2ХилядиЧетения

Като част от инициативата за Европейска нощ на учените, на 27-ми септември, Институтът по зеленчукови култури „Марица”, ще посрещне с отворени врати всички желаещи да разберат магическия код на Вселената. Те ще могат да се сблъскат отблизо и с тайните на професията биолог, да наблюдават микроорганизми и да открият магията на числата. Посетителите ще могат да видят голямото разнообразие от домати, което се съхранява в института. Дискусии за културното наследство на земеделието в България също ще бъдат част от програмата за всички посетители.Провеждат се и 4 конкурса с научна насоченост, идеята на които е да се представи науката през погледа на децата, съобщава директорът на института доц. Даниела Ганева.

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че науката е навсякъде около нас. Еднакво интересна и вълнуваща е за всички, независимо от възрастта, а професията на учените несъмнено е вълнуваща. България се включва към инициативата за 13-та поредна година, благодарение на проекти, финансирани от ЕК. Тя се провежда едновременно в цяла Европа в края на септември. Градовете, които ще станат част от събитието са: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник.

Програмата тази година предвижда да обхване над 50 населени места със повече от 150 събития. Част от които включват посещение на кораб, родопска теснолинейка и изследователска миниподводница. Европейската нощ на учените дава отговори на всички онези въпроси, които малчуганите имат в главите си. Като например откъде идват птиците, каква е науката в правенето на кисело зеле и какво точно представлява археозоологията? За всеки, които иска да научи отговорите на тези любопитни въпроси, правилното място ще бъде гара Септември.

Пловдив , като Европейска столица на културата 2019, ще бъде и център на всички събития за Европейската нощ на музеите. Регионалния природонаучен музей, Медицински университет Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky са част от месата, които крият научни изненади за гостите. А за най-големите ентусиасти и за най-любознателните, ще има и томбола с награди. Най-голям шанс ще има този, които е посетил най-голям брой локации в Нощта. В София и Велико Търново, ще бъдат разположени учени от образователната платформа “Тинузавър”, които да демонстрират роботика, електроника, и 3D принтиране. Специалистите от инициативата “Университет за деца” и химиците от Корпуса за бързо гърмене, също ще бъдат част от програмата.

NivaBG.com
Виктор Павлов