петък, април 19, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияЖивотновъдство

Овчарите ще трябва да водят дневник при извеждане на животните на паша

Героят на репортажа чу с удивление за изискването за "хуманно отношение"

Ставки на субсидиите за животновъди по схемите за обвързана подкрепа
4.06ХилядиЧетения
NivaBG.com

Задължението е свързано с четвъртата нотификация на селската програма, която въвежда по-строг контрол при пашуването на животните. Дневникът се заверява от регистрирания ветеринарен лекар в началото и в края на периода на извеждане, като задължението за водене на този дневник не важи само за дневна паша, а в случаите, когато през лятото се налага животните да нощуват в обекти извън постоянния обор, посочват експерти.

Репортаж на БНТ съобщи за Георги Иванов от врачанското село Крапец отглежда над 350 овце, които извежда на паша всяка сутрин в осем часа. С удивление чува, че вече трябва да води и дневник за свободното отглеждане на добитъка.

Сутрин като излизаш, броиш ли ги колко са точно?

Георги Георгиев: – А, не, не всяка сутрин, веднъж в месеца. Трябва да стана даскал, вместо да паса овцете, трябва да нося тетрадката.

Смешно ли ти се вижда?

– Глупава работа, тетрадка да носим.

Ветеринарите обаче казват, че зад привидно неуместното изискване към пастирите се крие важен проблем. Т. нар. хуманно отношение към животните, част от което е и дневната паша на открито, е всъщност грижа за здравето на хората, които консумират животинските продукти.

д-р Мирослав Първанов, ветеринар: ЕК въвежда начин на субсидиране, но пък иска и да контролира това дали се прави – разширяване на пространството за отглеждане, повече пасищно отглеждане, животните трябва да живеят в комфортна среда, да не боледуват и да не им се прилагат антибиотици. И си мислят, че това може да стане с някакъв дневник за контрол на пашата. Според мен е малко крайно това.

На същото мнение е и пастирът, чиито работен ден продължава по 12 часа в жега и студ.

Георги Иванов, пастир: Ние не сме чиновници, чиновниците вече не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки – не иде!

Кой обаче ще контролира дали това изискване се спазва, за да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите? Практикуващите ветеринари не са контролен орган, а Агенцията по безопасност на храните във Враца разполага само с 33 лекари, които отговарят за хиляди стопанства, коментират от местната структура на агенцията.

NivaBG.com