събота, юни 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарБюлетин растителна защитаЗемеделски календар

Пълна защита срещу болести и неприятели в един продукт – Базитек

БАЗИКТЕК

БАЗИКТЕК

Пълна защита срещу болести и неприятели в един продукт

Растителни екстракти за контрол на вредители по растенията се използват от древността. За радост ново създадените формулации могат успешно да се конкурират с останалите продукти и могат да бъдат внедрени и в интензивните технологии за отглеждане за културите. Екстракт от коприва (Urtica dioica и Urtica urens) – с подхранващо, инсектицидно, акарицидно, бактерицидно и фунгицидно действие.

Намалява признаците на желязна хлороза и подпомага растежа и развитието на растенията.

Може да се използва превантивно за потапяне на резници или поливане след засаждането им – с подхранващо и предпазно дейстие. Единственият промишлено формулиран продукт на пазара е с търговското име Базиктек. Той се употребява като основно вещество, съгласно SANTE/11809/2016. Разрешена е употребата му в ябълки, сливи, праскови, касис, орехи, черешови, лозя, бобови, картофи, маруля, зеле, рози, рапица, репички, краставици и др.

Контролира неприятели като листни въшки, листни бълхи, молци, акари, както и заболявания като мана, брашнеста мана, сиво гниене, листни петна и др. Базиктек е биоразградим органичен продукт, което изключва наличието на остатъци в продукцията. Дозата варира от 100-300 мл на 100 л вода.