събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Пандемията от Covid 19 поставя предизвикателства пред все повече фермери

Презапасяването със стоки и нарушената логистика остават неразрешими проблеми за сектора

Масовото разрастване на пандемията от коронавируса създава грижи у все повече фермери, а предизвикателствата пред тях-от проблеми с логистиката през непрекъснато растящи цени се увеличават главоломно, пише euractiv.de. Първо азиатските страни спряха износа на основни храни и агро суровини като ориз, докато ограниченията за придвижване в Европа създават загриженост за земеделския сектор по отношение на свободната работна ръка. Това потвърди и германският министър на земеделието Юлия Кльокнер, която беше категорична днес в Берлин заявявайки: „Мие няма да умрем от глад.“

На обратният полюс е Ирак, защото властите са в търсене на един милион тона пшеница и 250 хил. тона ориз. Третият по значимост износител на ориз в света, и Казахстан като износител на пшеница вече въведоха ограничения на експорта.

Проблем с транспорта на стоки

Въпреки създадените от Брюксел зелени коридори през затворените европейски граници, идват все повече информации за нарушения. Най-проблематично е положението с източноевропейските шофьори, заплашени от двуседмична карантина при прибирането им в страните им. „Ситуацията е доста напрегната“, призна и Юлия Кльокнер. За ограничения в доставките признаха и от най-големия германски търговец на аграрна продукция, като не се очаква промяна на европейските граници в близките седмици. По отношение на торовете Германия е зависима и от вноса.

Растящи цени

Презапасяването със стоки усложнява ситуацията в редица страни. Във Великобритания това доведе до десетократен ръст на търсенето пред предлагането, но шефът на една от търговските вериги там Стивън Росе успокои, че има достатъчно запаси от храни на Острова.

Напрегнатото положение се отразява и на глобалните пазари на агросуровини. „Хората са изнервени“, казва Фин Зебел, агроексперт от Австралийската национална банка. Освен Виетнам, Индия също ограничи износа на ориз, тъй като огромната страна е с практически въведено ограничение на движението през границите. Цената на зърното се повиши до най-високото си ниво от 2013 година насам, Само за седмица котировките на пшеницата в Чикаго се повишиха с 10%. Търговци обаче уверяват, че глобалното производство на основните храни е повече от достатъчно.