петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Първият сорт домати получен с новите геномни техники се появи на рафтовете в японските супермаркети

В Европа тепърва ще решават дали да приравнят новия сорт на сортовете получени чрез конвенционални методи

 

Плодове от първия сорт домати, произведен чрез прилагане на така наречените нови геномни техники се появи на рафтовете на японските супермаркети, съобщава freshplaza.de. Този рот домати е наречен „GABA”. Това е показал снимка на домат от супермаркет край столицата Токио. Очакванията са продукцията на домати от новия сорт да подпомогне консумацията на домати в Страната на изгряващото слънце. Въпреки това все още има експерти, които се съмняват, че по вкусови качества доматите от новия сорт ще наподобяват тези на традиционните сортове.

Не е изключено властите все пак да излязат с препоръка че консумацията на домати от новия сорт за бременни жени, кърмачки и малки деца не се препоръчва. В същото време стана известно, че по предложение на основния докладчик по темата с новите геномни техники в ЕП Джесика Пулферт депутатите трябва да вземат решение утре, дали този сорт домати да се приемат като идентични на доматите, отглеждани чрез конвенционални методи.

Оказва се фактически че по съдържание на някои вещества доматите произведени чрез използване на новите геномни техники превъзхожда тези, които се произвеждат по конвенционален път. Това важи особено по отношение съдържанието на Гама-аминобутирова киселина, чието съдържание в новия сорт домати е между 6 и 20 пъти повече.

Между другото според френски и австрийски експерти са необходими съвсем минимални геномни изменени за да се предизвика подобен ефект на драстична разлика в съдържанието на някои вещества. Въпреки това не би било изключено в бъдеще да се позволи доматите произведени чрез прилагане на новите геномни техники да могат да се отглеждат заедно с такива, от сортове получени по конвенционален път.