понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

Първите български череши стигнаха 39 лева за килограм

Пуснаха първите български череши на пазара, ето каква е цената им

39 лв. коства кг български череши, а вносните – до 80 лв.. Това демонстрира инспекцията по столичните пазари. Защо цените са такива? Обясняват производители и търговци.

 

Намираме аления плод от Испания на цени от 50 до 80 лв. за кг. При появяването на екип на bTV търговецът маха цената. В съседство ги продават за 39 лв. с етикет „ български “.

 

И двете цени за Христо са непостижими.

 

„ Не считам да купувам череши на такава стойност “, споделя той.

 

Кирил Добрев, който оглежда към 100 декара череши в кюстендилско изяснява високите цени с вноса. В сезона не чака обаче повишаване.

 

„ Тука сланата не можа да унищожи черешите, обаче след това не се опрашиха добре в резултат на неподходящото време и реколтата няма бъде доста добра “, твърди той.

 

Казва, че производителите в региона намаляват, тъй като мъчно покриват разноските си, а добър пазар на едро няма.

 

„ Черешопроизводството без преработващи предприятия в региона на кюстендилска област е неперспективно “, твърди Кирил Добрев.

 

От асоциацията на овощарите прогнозират по-ниски цени след средата на юни, когато се чака по-масово предложение на пазара.

 

„ Реколтата тази година се чака да е по-слаба заради

 

студеното време в края на март и развалените цветове. Цените се чака да са по-високи от предходната година “, безапелационни са от асоциацията на овощарите.

 

Разходите за труд и по-скъпите препарати за отбрана тласкат цените нагоре, обясниха от асоциацията. Така ранните сортове родно производство се чака да стигнат до крайния клиент на цени сред 6-10 лв. за кг, а с всеобщото предложение цените евентуално ще паднат до 4-5 лв., предвиждат още от сектора.

Виктор Павлов