събота, ноември 28, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Пазарът на чушки се нормализира след турболенциите през март и април

Лошите климатични условия и затварянето на хотели и ресторанти възпрепятстваха реализацията на продукцията

Цени на зелечуци от борса ПлодовитовоЦени на зелечуци от борса Плодовитово
541Четения

През май се наблюдава известно стабилизиране на международните пазари за чушки след турболенциите през последните два месеца, информира freshplaza.de. Предлагането на испански чушки, произведени в регионите на Мурсия и Аликанте си отдъхва, след период на усилено търсене през март и април. „От началото на март до април средните температури в областта на Аликанте са били с 6 градуса под миналогодишните, което доведе до закъснение в развитието на растенията и понижи добивите особено при жълтите сортове чушки.

Оцветяването на някои сортове червени чушки като Lamuvo и California също продължи по-дълго време. „Основната причина за по-слабите добиви и лошото качество на продукцията е повишените нива на влага в почвата“, казва Хавиер Гарсия Линарес.

Ето защо през март и април на пазара имаше дефицит на предлагане на чушки. „“Алмерия“ приключи по-рано от очакваното, докато повечето се ориентираха към по-ранни сортове, а Холандия не успя да предложи количества цели три седмици. Ето защо цените на чушките дръпнаха нагоре“, обобщава той. Повишеното търсене на чушки в някои региони на Испания и Португалия дори качи цените до небесата. Повсеместното търсене на чушки в цяла Европа повлия и на цените на продукцията от сорт California.

Според него все повече потребители в условията на пандемията с коронавируса са се ориентирали към чушките заради богатото им съдържание на витамини. Участниците на пазара се надяват на това, добрите климатични условия да окажат благотворно влияние на реколтата в Холандия,. Затварянето на хотелите и ресторантите в Испания също е блокирало обичайните канали за някои сортове чушки като Padrón. Създадените затруднения ще се компенсират с реализация на продукцията на други европейски пазари.