сряда, юли 15, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Цени на зелечуци от борса Плодовитово
НОВИНИ

Пазарът на чушки се нормализира след турболенциите през март и април

Цени на зелечуци от борса Плодовитово

Лошите климатични условия и затварянето на хотели и ресторанти възпрепятстваха реализацията на продукцията

18Четения

През май се наблюдава известно стабилизиране на международните пазари за чушки след турболенциите през последните два месеца, информира freshplaza.de. Предлагането на испански чушки, произведени в регионите на Мурсия и Аликанте си отдъхва, след период на усилено търсене през март и април. „От началото на март до април средните температури в областта на Аликанте са били с 6 градуса под миналогодишните, което доведе до закъснение в развитието на растенията и понижи добивите особено при жълтите сортове чушки.

Оцветяването на някои сортове червени чушки като Lamuvo и California също продължи по-дълго време. „Основната причина за по-слабите добиви и лошото качество на продукцията е повишените нива на влага в почвата“, казва Хавиер Гарсия Линарес.

Ето защо през март и април на пазара имаше дефицит на предлагане на чушки. „“Алмерия“ приключи по-рано от очакваното, докато повечето се ориентираха към по-ранни сортове, а Холандия не успя да предложи количества цели три седмици. Ето защо цените на чушките дръпнаха нагоре“, обобщава той. Повишеното търсене на чушки в някои региони на Испания и Португалия дори качи цените до небесата. Повсеместното търсене на чушки в цяла Европа повлия и на цените на продукцията от сорт California.

Според него все повече потребители в условията на пандемията с коронавируса са се ориентирали към чушките заради богатото им съдържание на витамини. Участниците на пазара се надяват на това, добрите климатични условия да окажат благотворно влияние на реколтата в Холандия,. Затварянето на хотелите и ресторантите в Испания също е блокирало обичайните канали за някои сортове чушки като Padrón. Създадените затруднения ще се компенсират с реализация на продукцията на други европейски пазари.