неделя, декември 8, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Пазарджик е рекордьор по поскъпване на брашното

Средната цена на едро в цялата страна отбелязва повишение спрямо предходната седмица

5.17ХилядиЧетения
NivaBG.com
Цената на брашното в Пазарджик е най-висока в цялата страна. Средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва повишение спрямо предходната седмица. Това сочат данни на Министерството на земеделието, храните и горите.
Средно за страната, през анализирания период цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,14 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) – 1,15 лв./кг. Предлагането на дребно на брашно в големите търговски вериги е в ценовия интервал от 1,04 лв./кг (Видин, Враца и Монтана) до 1,24 лв./кг (Стара Загора).

В сравнение с предходната седмица, в четири от областите – Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, цената на продукта се покачва с 9,3%, а само в област Варна намалява, с 1,8%. В другите търговски обекти цените на дребно на брашното варират от 1,02 лв./кг (Пловдив) до 1,30 лв./кг (Разград).

Отклонения на стойностите на седмична база се отчитат в девет области, където продуктът поскъпва от 2,6% до 9,1%, най-значително в Пазарджик и Търговище. През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,01 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Разград – 0,11 лв./кг. В осем от областните центрове цените на продукта в ДТО са от 0,01 лв./кг до 0,17 лв./кг (Пловдив) по-ниски от тези в ГТВ.

При търговията на дребно няма промяна в стойностите. По области, търговията с брашно на тържищата е в диапазон от 0,60 лв./кг (Враца и Плевен) до 1,21 лв./кг (София). В четири от областните центрове се отчита увеличение в рамките на 1,2% – 4,3% , най-чувствително е в София. Същевременно, в Стара Загора и Плевен брашното поевтинява съответно с 5,3% и 6,3%. В резултат, средната цена на едро на брашното за страната се повишава с 1,2%, до 0,85 лв./кг.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,29 лв./кг за големите супермаркети и 0,30 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям в Плевен – 0,57 лв./кг за ГТВ и 0,60 лв./кг за ДТО. В областите Благоевград и София продуктът се предлага в рамките на 0,01 лв./кг – 0,07 лв./кг по-евтино на дребно отколкото на едро.

NivaBG.com
Виктор Павлов