понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Пазарджишки рибари спасиха 200 кг шарани

30 ентусиасти се включиха в инициативата "Пусни-Купи"

Близо 30 ентусиасти се включиха в инициативата “Пусни-Купи” на  Ловно-рибарско дружество „Сокол – 1893“ в Пазарджик. Те  показаха кои са истинските Риболовци,съобщи Андон Андонов, отговорник по риболовната дейност на  пазарджишкото дружество. Спасени бяха над 200кг шарани, които плуват в новия си дом във водоема край Звъничево.

Инициативата се проведе на 2 декември. Тя се зароди спонтанно от група риболовци, които посещават водоема край село Звъничево. Идеята бе всеки един,  който има желание да закупи един шаран и на 2 декември  да се направи масово пускане на този вид риба във водоема. Шараните могат да бъдат закупени от всеки един магазин за риба, включително и тези, които се намират в близост до водоема в село Звъничево, и да бъдат пуснати във водата. Шаранът бързо се адаптира към естествена си среда. Организаторите се надяват  това да стане традиция.

Водоемът се стопанисва от Ловно-рибарското дружество в Пазарджик  и е един от малкото в областта, където рибари свободно могат да практикуват това свое хоби. Той се зарибява системно всяка година с шаран, толстолоб и амур. Членовете на дружеството се  непрекъснато  облагородяват и самия водоем и терена около него. В началото на годината бяха  засадени и 125 дръвчета, за да се създадат и условия за отдих.
Виктор Павлов