сряда, май 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Пчеларите мога да получат помощ по de minimis ако се докаже, че има спад в производството на мед

Има разминаване между данните на БАБХ и на пчеларите за смъртността сред пчелните семейства

801Четения
NivaBG.com

Ако се докаже че има спад в производството на мед през тази година, аграрният министър Румен Порожанов не изключи възможността да бъде отпусната помощ по de miimis на пчеларите. Както е известно заради климатичните условия през тази година пчеларите алармираха за повишена смъртност  сред пчелите. По думите на Порожанов обаче  има разминавания в представените данни за смъртност при пчелите  от Българската агенция по безопасност на храните  и  тези на пчеларите.

“Имаше среща при зам.-министър Янко Иванов и по данни от Агенцията по храните смъртността съвсем не е 30%, както обявяват пчеларите, а тя клони към нулата. Или по някакви причини пчеларите не обявяват всички смъртни случаи”, каза Порожанов.

Той уточни, че е възложил да се направи анализ на  добитото количество мед през 2018 г., тъй като през 2017 г. е отчетен спад в производството му.  „Ако този анализ установи, че по-малкото количество  мед влошава до критично ниво финансовото състояние на пчеларите,  ще им бъде предоставена единствената законово възможна  помощ по схемата „де минимис“, обясни Порожанов.

 

NivaBG.com