събота, септември 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Пчеларите настояват за увеличаване на помощта de minis

По-малко от половината пчелари са в SMS-системата за пръскания

Общият брой на пчеларите у нас достига 12 000 души. Въпреки това обаче в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности (ЕПОРД) са регистрирани едва 5000. Така до близо 7000 представители на бранша не достига информация за предстоящите пръскания в близост до техните кошери. Това съобщи служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков,пише Монитор.

По думите на председателя на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов причините за нежеланието на пчеларите да се регистрират са постоянните бъгове в системата. Оказва се, че пчелините трябва да се регистрират на място – трябва да се намерят на картата на населеното място и да се позиционира къде точно се намират с оглед на насажденията, които предстои да бъдат пръскани. Освен това често в съобщенията, публикувани в платформата, са липсвали активното вещество и марката на препарата с който ще бъде пръскано. Немалко пчелари отказват да се регистрират и защото не виждат смисъл в платформата, тъй като земеделските производители така или иначе третират нивите си и в светлата част на деня. Според наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности собствениците или арендаторите на земеделски земи нямат право да пръскат своята продукция в интервала от 10,00 часа сутринта до залез слънце.

Председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куманов пък допълни, че освен третирането с препарати синдромът на празния кошер също се превръща в една от причините за мора по пчелите. „Проблемът е от световен мащаб – започва в Китай, където в някои райони се принуждават да купуват прашец и да мажат дърветата. След появата на синдрома и в САЩ  Обама стартира отпускането на субсидии на пчелно семейство“, поясни той, като допълни, че единствената помощ за пчеларите у нас е de minis, който достига 3-10 лв. на кошер годишно при неблагоприятни условия през годината. Исканията на бранша са тя да бъде увеличена до 40-60 лв. на кошер.

 

Виктор Павлов