четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Пчеларите ще получат компенсации за щетите по de minimis

Компенсации ще има за пчеларите направили лабораторни изследвания за причината за смъртността на пчелите

Тази седмица ДФ „Земеделие” изплаща 582 000 лева по пчеларската програмаТази седмица ДФ „Земеделие” изплаща 582 000 лева по пчеларската програма

Пчеларите ще получат компенсации по “де минимис” за претърпените от тях щети вследствие на нерегламентирани пръскания. Това е станало известно след днешния консултативен съвет по пчеларство.  Компенсации ще получат онези от пчеларите, които са подали пълния комплект документи, включително и резултати от изследвания за причината за смъртността на пчелните семейства, съобщи агроминистърът Румен Порожанов. Предстои определяне и утвърждаване размера на помощта Браншът се е споразумял за промени в текстовете на Наредба 13, като пчеларските организации трябва да представят предложенията си до средата на месеца.

Ще се разпишат процедурни правила, за да се знае какъв е редът за взимане на проба, как се установява нарушението. След това ще се извърши обучение на служители от всички 28 области в страната, за да се избегне падането на актове в съда. При условие че е доказано масово отравяне на пчелите, пробите ще са за сметка на Агенцията по храните.