събота, януари 23, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Пчелен мед вместо мляко със захар и ароматизатори в училище

ДФЗ въвежда фиксирани цени на плодовете и зеленчуците, на базата на които ще се изплаща помощта по схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко”

983Четения

Децата в училищата и детските градини да получават мед вместо мляко със захар и други добавки като ароматизатори ,това е една от готвените промени в наредбата за схемите за доставяне на свежи плодове и зеленчуци и млечни продукти в учебните заведения. Максимално допустимото количество според текста на предлаганите промени е 25 грама мед на дете дневно. Учебните заведения от своя страна се задължават при условие, че са постъпили предложения за доставка на плодове и зеленчуци от повече от един производител, да изберат този, който произвежда повече от продуктите включени в схемата или повече млечни продукти сертифицирани по БДС.

Освен това с цел разширяване на достъпа до схемите на повече производители  и спазване на правилата за свободна конкуренция на пазара, учебните заведения се задължават да разгледат всички постъпили предложения от заявители, а не само тези които са били поканени. Въз основа на направените анализи и с цел осигуряване на по-ефикастно разходване на средствата по схемите за мляко, плодове и зеленчуци от ДФЗ предвиждат изплащането  на финансова помощ за доставка на продукти да се обвърже с фиксирани цени, а не с пределни,каквато е  била практиката до момента.