неделя, ноември 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Петима от Агенцията по храните в ареста за рекет

Между 400 и 900 лв. са получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти

2.28ХилядиЧетения

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. Сред тях е и директорът на агенцията, на когото е повдигнато обвинение като ръководител на групата, предава НоваТВ.

В качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция. Документирани са редица случаи на неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти в Бургас, „Слънчев бряг”, Приморско, Созопол и Китен.
Между 400 и 900 лева получавали участниците в групата от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвяне на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“.

На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от ОДБХ им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение
следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова „Система за самоконтрол“ от посоченото от групата лице.
При извършените претърсвания в жилищата на обвинените и 4 служебни помещения са намерени и иззети пари в различни валути с равностойност около 25 000 лева (левове, евро и долари), документи, записки, мобилни телефони, компютри и други доказателства за престъпна дейност на групата.
На директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас е определена парична гаранция от 150 000 лева. Парични гаранции от по 75 000 лева са наложени останалите участници.
Поводът за акцията са сигнали и съмнения за рекет и изнудване на селски стопани, за да не им бъдат съставени актове за нарушения. Другата причина за операцията е, че служители от ръководството на агенцията са стояли неофициално зад фирма, която се е занимавала с унищожаване на животински отпадъци. Фирмата е сключвала договори с представители на дребния бизнес за предоставяне на такива услуги. Реална работа обаче не е била извършвана, обясни още Гешев. Разпитите и претърсванията в сградата продължиха над 8 часа.

Въпреки операцията на службите Агенцията по храните не спря работа и приемаше граждани.

Виктор Павлов