петък, май 14, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Агро галерииГалерииЗърнопроизводство

НАЗ постави официално началото на Жътва 2015

НАЗ постави официално началото на жътвената кампания за 2015 г.

Събитието се състоя на 20 юни 2015 г. в стопанството на зърнопроизводителя и член на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ (Русе) г-н Иван Иванов в с. Водица, общ. Попово.

Инициативата на НАЗ се провежда за първа година с идеята събитието да се превърне в традиция и да се отбелязва ежегодно. По този начин тържествено ще бъде отбелязван този най-важен, най-очакван и изпълнен с надежда момент от работата на земеделския производител.

Ритуалът по зажънването бе съпроводен от традиционния християнски молебен за здраве и берекет, отслужен от Русенския митрополит Наум. Обредът на полето, при който жътвата задължително е започвала с молитва, е останал от миналото и продължава да се изпълнява и в наши дни.

Председателят на НАЗ г-жа Румяна Ангелова и домакинът г-н Иван Иванов също отправиха пожелания за добра реколта и благоразположение на времето, за да могат добивите да бъдат прибрани навреме от полето.

Предвижда се всяка година домакинството на събитието да се осъществява на ротационен принцип, като се редуват различни стопанства на членове на НАЗ, с цел да се покажат многообразието и специфичните особености на всеки регион.

Вашият коментар