вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

Пламен Абровски: Държавата ще трябва да подпомага фермерите за да запазят своята пазарна конкурентноспособност

Фермерите трябва да разберат, че финансирането по ОСП няма да остане по същия модел след седем години

„Земеделието ни се намира на кръстопът. Имайте предвид , че този програмен период, който предстои в рамките на ОСП най-вероятно ще е последният във вида , в който го познаваме. Ето защо е от изключително важно значение да подпомогнем нашите фермери да останат конкурентноспособни и с това да останат на пазара“,каза по време на организираните от „Продължаваме промяната“ дебати Пламен Абровски от „Има такъв народ“. От партията му са се фокусирали върху засилване на пазарната ориентация на земеделските производители, тъй като считат, че субсидиите трябва да са допълващи а не основни доходи за производителите, както се е превърнало в последните 15 години. „Основните цели върху които сме се фокусирали е създаването на средна класа от земеделски производители, без които няма да имаме живи селски райони, а без тях няма никаква функционална основа- нито икономика, нито социални услуги . Другото около което сме се концентрирали е забавянето на процеса на концентрация на производствен ресурс“, добави той. Идеята ни чрез повишаване на пазарната конкурентноспособност да направим малките производители средни , а не големите да станат малки“.

За да се изпълни това според него първо трябва да се извадят на светло чувствителни сектори като производството на плодове и зеленчуци и животновъдството. Той припомни законовото предложение от миналия парламент за намаляване на ДДС на храните. Освен това от „Има такъв народ“ са на мнение, че трябва да се осигурят достатъчно пазари на земеделските производители и да се промени политиката на качеството, да се създаде мярка, която да гарантира интереса към регионалните продукти и да се въведат специфични регионални географски обозначения.

„За да имаме яснота къде се появява нелоялната търговия на пазара не би било зле плащанията на площ да бъдат обвързани с произведената продукция. Имаме идея за засилване на сътрудничеството между семейните млечни животновъдни ферми с държавното предприятие „Ел Би Булгарикум“ с цел сертифициране на закваските, с което освен че ще се създаде по-висока конкуренция, ще доведе и до окрупняване. Според Абровски за да може да се засили конкурентноспособността на отделните фермери , чрез насърчаването на групите и организациите ма потребителитрябвa да се даде тласък на коопериране с цел да се повиши предлагането на продукция и колективно договаряне на цените на земеделските производители.
Що се отнася до браншовите организации Абровски застъпи тезата за приемане на закон за браншовите организации, който да урегулира дейността им и в последствие на тях да се аутсорсват различни дейности като обучение на фермери или тяхната регистрация им както е в Белгия. Според него държавата може да подпомогне финансово създаването на единно браншово обединение, чрез заделяне например на част от средствата получавани за обработването на така наречените бели петна.