четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Планът за възстановяване- между смешното, гневното и реалното- Част 1

Вчерашният ден роди един гаф на отиващата си администрация, който предизвика освен смях и и много гняв у хората. Разбираемо след дадените милиони за електронно управление, което продължава към настоящия момент да е една химера, властта без да иска и без да знае даде възможност на гражданите да се включат с предложения към база от данни свързани с проектоплана за национално възстановяване и това позволи да се направят нелоши предложения като поръчки на кафета и мекици и да се допълни съдържанието с всякакви визуални материали и колажи, окачествяващи отиващото си управление. Ако продължим с шеговития тон, то всеки по-буден фермер можеше да получи възможност да се присъедини с предложение я за трактор, за сеялка или изграждане на оранжерия и капково напояване. И това защото някой заспал администратор беше оставил отворена документацията качена в Google Drive.

В кръга на сериозното националният план за възстановяване трябва да бъде представен в Брюксел до края на месеца за оценка, но от ЕК както стана ясно също вчера заявиха, че ще държат не на бързината, а на качеството, защото все пак в нашия случай се касае за усвояването на 12 млрд евро, от които 6,2 млрд. евро като грантове и 4,5 млрд. Евро под формат на заеми до 2026 година.

И ние се добрахме до последната версия на документа 1.2  от 16 април 2021 година, като чисто от журналистическа гледна точка ще се опитаме да направим оценка какви мерки се предвижда да бъдат финансирани в сферата на земеделието, за да осветлим читателите ни, какво ще могат да очакват. Поради обемността на материала ще го разделим на няколко части, посветени на земеделието, опазването на биоразнообразието и цифровизацията. Първата част разбираемо е в леко коментарен стил, в опит да обедини или разграничи забавното от гневното и сериозното.

Към настоящия момент проектът на план за национално възстановяване трябваше да бъде представен пред състава на новия парламент утре, но контузия на премиера Борисов ще отложи този момент във времето. Документът до който получихме напълно свободен достъп е с обем от 295 страници и започва ефектно с визионерски цитат от шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Понеже обичаме сравненията, то за по-старите поколения читатели, това сигурно би довяло спомена за времената, когато всяко нещо в писмена форма бе съпроводено с цитат къде от вожда на революцията Владимир Илич, къде от бащата на народите -Йосиф Висарионович, но със сравненията до тук.

„В краткосрочен план, правителствената политика е насочена към повишаване на устойчивостта на националната здравна система и смекчаване на социално-икономическите последици чрез мерки за подкрепа на предприятията и заетостта и за гарантиране на подходящи безопасни условия на труд с оглед възобновяването на икономическата дейност, като се използват пълноценно различните налични инструменти“, се казва в увода на документа. В дългосрочен план той следва стратегията „България 2030“ като се определят: „три стратегически цели (ускорено икономическо развитие, демографски подем и намаляване на неравенствата), за чието изпълнение групира правителствените намерения в пет области на развитие и издига 13 национални приоритета“. Основната цел на Плана за възстановяване и устойчивост е да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от СОУГD-19 пандемията, а идеята е в крайна сметка доходите ни да стигнат до нивото на средно европейските.

\Следва\