неделя, септември 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Плащанията по мярка COVID-19 ще са преди 16 октомври

Приемът на заявления за извънредната помощ е от 19 август до 21 септември

589Четения

Подмярките COVID-1 и COVID-2 ще бъдат отворени на 19 август, съобщи  министърът на земеделието Десислава Танева. Приемът по тях ще продължи до 21 септември, когато изтича и крайният срок за приемане на заявления за подкрепа за ползването на отстъпката от акциза на горивата. Така че стопаните да се разкарват само веднъж до земеделските служби. „С това отваряне на приема на практика приключваме цялата инициатива, която започна на първата видеосреща на министрите на земеделието в края на март и идеята беше анонсирана. България е и първата страна, която има нотификация и ще отвори мярката“, каза още министърът.

Разплащането ще стане преди 16 октомври, когато започват плащанията на земеделските стопани на обичайните мерки за подкрепа – СЕПП, преходна национална помощ, животни и др. До 31 декември се планира разплащане по тези мерки в размер на 1.7 млрд. лева.

Подкрепата за земеделските стопани COVID 1 е за земеделски стопани, извършващи дейност в секторите „Растениевъдство” за култури по списък, “Животновъдство” (говеда, биволи, овце и кози) и/или “Пчеларство”. COVID 2 е за земеделски стопани с различни култури от първите и от сектор „Животновъдство“ за свине и птици, а COVID 3 е за микро, малки и средни предприятия, преработващи селскостопански продукти.

Още в началото на карантината от министерството бяха предприети редица мерки по отношение на осигуряването на нормалната работа на земеделските производители. „Най-важното беше в началото на март да осигурим процеса на производство“, каза още Танева. Мерките по отношение на контрола на вносната земеделска продукция от трети страни също даде резултати. За първи път БАБХ работеше на 100%-ова извадка на всичко, което влиза, припомни тя.

Още през март беше коментирано какви мерки за финансова подкрепа могат да се направят, използвани са всички възможности, които ЕК предостави. По инициатива на България за първи път бе променен регламент 1305, който позволява на страните членки да направят изменение на програмите си за развитие на селските райони и да подкрепят сектора за загуби от корановируса.

Това позволи да се предоставят на българските земеделски производители и преработватели общо 106.321 млн. лева по три направления.

Виктор Павлов