понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Пловдив има уникалния шанс да стане дигитален агро хъб

Мария Габлиел заяви,че цифровизацията в земеделието и блок-чейн технологиите тепърва навлизат в България

Пловдив има уникалния шанс да стане бързо развиващ се дигитален агро хъб. Това обяви в аулата на Аграрния университет еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, пише “Марица.бг”. Еврокомисарят  и евродепутатът Владимир Уручев участваха в дискусия на тема: „Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“. Еврокомисар Габриел подчерта, че цифровизацията в земеделието и блок-чейн технологиите тепърва навлизат в България, а ползите от тях са многобройни – от една страна се облекчава трудът на фермерите, а от друга се прецизира целият процес на производство. Важно е, че дигитализацията в земеделието ще е достъпна не само за големите фермери, но и за малките и средните, които са гръбнакът на българското земеделие, каза Владимир Уручев.

Габриел обясни, че Европейската комисия е разработила стратегия за изкуствен интелект, а до края на юни всички държави членки на ЕС трябва да имат национална стратегия за изкуствен интелект. Тя не скри факта, че Европа изостава по отношение на инвестициите в тази област, затова е важно те да се увеличат. Предложението ни е увеличение със 70% в инвестициите по изкуствен интелект за периода 2018-2020 в сравнение с 2014-2017 г. До 2020 г. нашата инвестиция е 1.5 млрд. евро, като се надяваме заедно с публично-частното партньорство инвестицията да достигне 20 млрд., уточни Мария Габриел.

Според нея е важно да се инвестира и в умения за работа с изкуствен интелект, а преди да се вложат средства в него, задължително да се тества. Тя припомни предложението си за създаване на нова програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9 млрд. евро, от които 2.5 млрд. са за изкуствен интелект и милиард и триста милиона за дигитални хъбове. Програмата ще позволи на хората да се обучат и да запазят своите работни места. „Цифрова Европа“ ще предоставя финансиране за проекти в пет области: суперкомпютри, изкуствен интелект, киберсигурност, авангардни умения в областта на цифровите технологии, както и гарантиране на широко използване на цифрови технологии в икономиката и обществото.

Виктор Павлов