понеделник, октомври 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

По добра реколта от слънчоглед при стабилно ниво на обработваемите площи очаква ЕК

Експертите прогнозират с 20% по-високи средни добиви

За успешното стартиране на културата важно значение има подготовката на почвата Плевелите са опасни съперници на слънчогледа главно в ранните фази от развитието муЗа успешното стартиране на културата важно значение има подготовката на почвата Плевелите са опасни съперници на слънчогледа главно в ранните фази от развитието му

Европейската комисия прогнозира по-добра реколта от слънчоглед през 2021 година при запазване на стабилно ниво на обработваемите площи, съобщава topgrar.com. Според прогнозите на експертите, обработваемите площи със слънчоглед в ЕС-27 възлизат на около 4,4 млн. хектара, като с най-големи обработваеми площи остава Румъния -с около 1,2 млн. хектара, следвана от България с 823 хил. хектара ( 819 хил. хектара през 2020/21 г.) . Увеличаване на обработваемите площи спрямо миналата година със слънчоглед има също в Унгария и Испания съответно с 6,3% и 8,1%.

Освен с увеличаване на обработваемите площи, очакванията на експертите за по-добра реколта се свързват и с прогнозираното увеличение с 20% на средните добиви през 2021 година до 232 килограма от декар. В информацията се отбелязва, че заради липсата на валежи през миналата стопанска година реколтата от слънчоглед в Румъния и България е била по-слаба.