неделя, януари 19, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

По-стегнат контрол върху дърводобива

Проведени са множество изненадващи акции

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди на шестте държавни горски предприятия да пуснат за продажба по 200 куб. м дърва за огрев.Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди на шестте държавни горски предприятия да пуснат за продажба по 200 куб. м дърва за огрев.
1.45ХилядиЧетения
NivaBG.com

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и интензивния период за снабдяване с дърва за огрев от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) затягат контрола и проверките за незаконен дърводобив. От ведомството съобщават, че всички закупени дърва за огрев трябва да са маркирани с контролна горска марка и да са придружени с превозен билет. Горските служители осъществяват ежедневен контрол, като акцент в проверките са обектите, в които се добива дървесина, произходът, количеството и законността на превозваната дървесина, транспортните средства и физическите лица, извършващи дейност в горите, както и складовете, в които се преработва и съхранява дървесина.

През последната седмица са били проведени множество изненадващи акции, при една от които, на територията на Регионална дирекция по горите – Ловеч, служители на Изпълнителна агенция по горите са задържали 30.00 пр. куб. м. незаконно добита дървесина извън горските територии, казват още от ИАГ. За същия период са извършени общо 7 693 проверки от служителите на регионалните дирекции по горите, държавните горски предприятия и горски стопанства. Инспектирани са 477 склада за дървесина, 1664 сечища и временни складове, 3 316 превозни средства и 2 236 физически лица, включително ловци и риболовци. При извършените проверки са задържани 157 пр. куб. м. дърва за огрев, 4 каруци, 9 моторни превозни средства и 5 моторни триона. Съставени са 71 констативни протокола и 203 акта за установени нарушения по Закона за горите.

NivaBG.com
Виктор Павлов