събота, юли 11, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Подготвя се отварянето на четири мерки в помощ на животновъдите

Десислава Танева подчерта, че изпращаме годината с една изключително добра реколта от зърнени култури

В началото на следващата година предстои приемането на нормативни изменения – включително в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които уреждат условията за отглеждане на домашни свине. Всички те са изготвени с цел повишаване на мерките за биосигурност.

В процес на отваряне са шест мерки от ПРСР за подкрепа на животновъдството. Две от тях за обучение вече са отворени, а още четири предстои да бъдат отворени през първите месеци на следващата година. Тя обобщи, че за първи път засегнатите от АЧС свинекомплекси ще могат да ползват европейски средства за репопулиране.Toва заяви днес земеделският министър Десислава Танева на среща правителството. Тя представи състоянието на аграрния сектор и с подкрепата, която се подготвя за фермерите през следващата година.
„2,8 млрд. лева подкрепа получиха българските фермери за 2019 г. От тях над 1 млрд. лв. бяха преведени в последния месец, тъй като стартираха плащанията по Кампания 2019“, съобщи министър Десислава Танева, цитирана от пресслужбата на ведомството.

Тя каза още, че по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са договорирани 71,2 % от бюджета, включващ многогодишните ангажименти. Разплащането е достигнало 42,4 %, като в значителна степен е наваксано изоставането.

„Останаха само две мерки, които трябва да се финализират през януари месец“, посочи министър Танева.По думите й, одитът за биологичното производство, по предварителни данни от заключителната среща, е преминал успешно, вследствие на което ще може да се проведе дебата за мярка 11 „Биологично производство“.

Земеделският министър подчерта, че изпращаме годината с една изключително добра реколта от зърнени култури. Пшеницата е достигнала 6,1 млн. тона по прогнозни данни, което означава 5% увеличение, а при ечемика ръстът е 20%.

Брутната добавена стойност в аграрния сектор по резултати за деветмесечието се увеличава през всяко тримесечие.

Стокообменът във външната търговия достига 3,4 млрд. евро, като е отчетен 7,4% ръст, а положителното външнотърговско салдо е в размер на 823 млн. евро. Най-голям принос за това има увеличението на износа на зърнени култури – там темпът е значително по-висок от предишни години.

По думите на министър Танева предизвикателството през тази година е било заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Приключваме годината с 42 регистрирани огнища на болестта, от които 8 са в производствени свинекомплекси.

Около 140 хил. са засегнатите домашни свине, а близо 200 са случаите на засегнати диви прасета. В момента е ловен сезон и се изпълнява Планът за депопулиране.

Виктор Павлов