сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Намаляват пчеларите като цяло и заедно с тях и пчелните семейства
НОВИНИ

Подморът на пчелите в обл. Плевен, не е причинен от продукт за растителна защита

Проверката е извършена в същия ден

Подморът на пчелите, за който сигнализира стопанка край с. Петокладенци, общ. Белене, обл. Плевен, не се дължи на отравяне с продукт за растителна защита. Това показа лабораторното изследване на пчелите, при което е установено наличие на активни вещества, които се съдържат в препарати (т.н. биоциди) предназначени за третиране срещу мухи, комари и пълзящи насекоми вкл. разрешени и за употреба в бита.

 

Няма регистрирани продукти за растителна защита с установената комбинация от активни вещества.

 

На 04.05.2020 г. е издадена заповед от директора на Областна дирекция „Земеделие“ в гр. Плевен за свикване на комисия с участието на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) за проверка на място в с. Петокладенци, общ. Белене по сигнал за подмор на пчели. Проверката е извършена в същия ден, в който е издадена заповедта.

 

Взета е една проба от пчели и една проба от третирана растителност (плевелна растителност в новозасят слънчоглед). Пробата от третираната растителност е взета от друго землище, различно от това, в което е разположен пчелинът, по настояване на собственичката на животновъдния обект. Очаква се и резултатът от растителната проба.

 

Подателката на сигнала е уведомена за резултатите.

NivaBG.com