четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Подпалиха колата на председателя на земеделската кооперация в Смолница

Причината е високата рента, която кооперацията е дала на собствениците на земята

Неизвестни подпалиха и взривиха кола на Бъдни вечер пред блок по бул. „Трети март“ в Добрич. Возилото  е на председателя на земеделската кооперация в село Смолница

д-р Петър Петров и е било запален умишлено.

По неофициална информация, причината е високата рента, която кооперацията е дала на собствениците на земята. Д-р Петров е споделил още вечерта на разпита от полицията, че няма основания да се притеснява, като единствените му опасения са от бранша заради рентите.

И други председатели на кооперации, които са си позволили да дадат по-високи ренти от средната, са получили заплахи. Разговаряхме с председател на земеделска кооперация от близко до Добрич село, който не пожела да бъде цитиран, но призна, че има притеснения, че може да му се случи нещо подобно.

Припомняме, че заради сушата и изключително лошите добиви, рентите, които получиха през тази година собствениците на земя в Добруджа, са рекордно ниски – между 30 и 50 лева на декар. Земеделските кооперации по традиция дават по-високи ренти, заради което се стига до напрежение в бранша. По наша справка има кооперации, които са дали ренти между 80 и 100 лева на декар.

Виктор Павлов