вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Поевтиняването на котировките на пшеницата по борсите удари спирачка и на цените в Черноморския регион

Слабият експорт на пшеница от Европа натиска цените надолу

Около 250 хил. декара са попадналите площи под вода в следствие на последните интензивни валежиОколо 250 хил. декара са попадналите площи под вода в следствие на последните интензивни валежи

След силно разнопосочната търговия на международните борси, започнала с рязко повишение на цените на пшеницата в понеделник, известно стабилизиране във вторник, последва рязък спад в цените, което се оказа спирачка и за цените на пшеницата в Черноморския регион, пише “Зерно Онлайн”. Пазарите се намират във фаза на очакване на последните данни на американското министерство на земеделието за реколтата в основните производствени региони в света, които ще бъдат публикувани през новата седмица.

Очаква се слабото търсене на фона на повишено предлагане на зърно на пазара да доведе до спад в цените. Последните новини от Южна Америка са свързани с влошаване на състоянието на посевите с пшеница в Аржентина и Бразилия заради недостиг на дъжд и измръзванията. В същото време прогнозите за валежи в Канада и понижаването на температурите в средните равнинни райони на САЩ доведоха до намаляване на цените на пролетната пшеница, като дори тласъкът в американския експорт не доведе до известно раздвижване.

Котировките на пшеницата на американските пазари паднаха с между 2,6 и 6,6 долара за тон, Така в Чикаго фючърсите се котираха 263,5 долара за тон, 255 долара за тон в Канзас и 331 долара за тон в Минеаполис.

Дъждовете са задържащ фактор пред кампанията по прибиране на пшеницата в Европа, като аграрното министерство на Франция намали своята прогноза за новата реколта с 0,4 млн. тона до 36,7 млн. тона. Освен лошото време и слабият експорт на зърно от Европа също натиска цените на пшеницата надолу. Към началото на август износът на пшеница от ЕС от началото на сезона е достигнал до едва 960 хил.тона спрямо 1,45 млн. тона за аналогичния период на миналата стопанска година. Контрактите на пшеницата в Париж със срок на доставка паднаха с над 4 евро до 224,25 евро за тон.

. Незначителен спад отбелязаха и фючърсите на черноморската пшеница в Чикаго. Тези със срок на доставка през август се понижиха с 0,75 долара до 267,65 долара за тон, а декемврийските с 0,5 долара до 288,25 долара за тон. Цените на руската пшеница остават високи- в интервала между 265 и 275 долара за тон, въпреки че няма търсене на руска пшеница на цена над 260 долара за тон. Ако Турция, който е един от основните пазари за руска пшеница не отмени своя търг, това може допълнително да тласне цената нагоре. В същото време според прогнози на Reuters заради по-високи вътрешни запаси, Египет може да намали своя внос на зърно с 13%. На пазара там руската и френска пшеница все по-силно усещат конкуренцията на значително по-евтиното румънско, украинско и българско зърно .