петък, август 14, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Появи се нов “играч” по схемата “Училищен плод”

Случаят предизвика съмнения от страна на Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци

2.94ХилядиЧетения
Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) ще внесе сигнал в прокуратурата за възможност от злоупотреби при прилагането на схемата „Училищен плод“. Причината за това е наскорорегистриран земеделски производител. Той  е декларирал едва 168.5 дка градини е подал заявление за подпомагане по схемата „Училищен плод“, което обхваща 1 118 учебни заведения с 217 000 деца.  Случаят предизвика съмнения от страна на Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ), чийто експерти сигнализираха до медии и държавните органи.  Става дума за Милена Рашева, която е също така и председател на УС на Асоциация за здравословно хранене на децата.

„Тъй като г-жа Рашева е регистрирана като земеделски производител, трябва да я третираме като такъв. Ние призоваваме да се направи оценка на нейния капацитет на производство във връзка с площите и добивите, които тя има.“, каза днес Чавдар Маринов от БАОППЗ в студиото на БТВ . „Аз дори не мога да се конкурирам със земеделски производител, при който има налице изкуствено създадени условия, отглежда 7 култури на различни места с отдалеченост 7-8 км. Тя предварително ме бие по редица показатели, без дори да е земеделски производител.“, допълни той. По думите му, всеки, който твърди, че може да достави определени количества продукция, а всъщност не може, ще попадне под критиката на организацията.

„Гарантирам, че ще направим необходимите проверки в Държавен фонд „Земеделие“ дали г-жа Рашева е реален земеделски производител. Ако тя има конкурент земеделски производител, който произвежда в съответния регион, ще бъде избран той. Предстои проверка на Държавен фонд „Земеделие“, резултатите от която ще излезе през септември. Притеснението на г-н Маринов за момента няма основание.“ , заяви Слави Кралев, директор на дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ в МЗХГ. Той припомни, че през първите 6 години от действието на схемата, само търговците на плодове и зеленчуци доставяха продукти в училищата. През 2016 г. обаче министерство на земеделието поде инициатива да се даде приоритет на производителите. „През миналата учебна година само четирима производители са доставяли плодове и зеленчуци за 5% от децата в България. Останалите 9 бяха търговци.“, обясни той.

NivaBG.com
Виктор Павлов