понеделник, септември 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Полезни практики за адаптиране на фермерите към промените в климата

120 фермери в страни като Испания, Естония и Германия са се възползвали от съветите на LIFE AgriAdapt

136Четения

Екстремните метеорологични явления като суши и бури оказват опустошително въздействие върху европейското земеделие. За много фермери щетите и загубите могат да застрашат самото им съществуване. Те трябва да действат бързо, за да защитят поминъка си от изменението на климата. Екипът на LIFE AgriAdapt е измислил няколко практически начина да помогне на фермерите да се справят с този проблем.

От екипът зад LIFE AgriAdapt вече са помогнали на над 120 ферми в Германия, Испания, Естония и Франция да се справят с проблема с изменението на климата. Един такъв фермер е Бийт Лайбъл, който управлява обработваема ферма близо до Хайлброн в югозападна Германия.

Как ви се отрази климатичната промяна?

В моята ферма от доста време се справям с последиците от изменението на климата. Преди три-четири години, когато имаше силни есенни бури, видях сам негативното въздействие върху моята земя. Преживяхме и две години суша, което беше наистина трудно. Това екстремно време ни доведе до трудни условия на сеитба, по-малко добив и по-ниско качество на реколтата. Очевидно имаме големи притеснения.

Как се включихте в LIFE Agri Adapt?

Един ден четях местен вестник за селското стопанство и забелязах реклама, търсеща фермери, които да се свържат с LIFE Agri Adapt. Знаех, че имам нужда от помощ, затова реших да се свържа с екипа.

Как проектът ви е помогнал да се адаптирате към изменението на климата?

Благодарение на проекта сега знам много повече за изменението на климата от преди. Тези нови знания ме накараха да реша да премина към екологично земеделие.

Сега отглеждаме люцерна, както и бобовите растения. Те подобряват структурата на почвата, което я прави по-добра при екстремни метеорологични условия.

Ние също правим наши собствени органични торове от говежди тор, които намаляват химикалите. И планираме да произвеждаме органичен компост, за да отглеждаме нашите култури.

Можете ли да ни кажете за проверката на климатичните промени?

Проверката има за цел да повиши информираността на земеделските производители за климатичните промени. Тя разглежда данните за добива, информацията от държавната статистическа служба, както и прогнозите за времето и климата.

Използвайки тези данни, екипът на LIFE AgriAdapt извърши анализ на фермата ми и след това ми даде предложения какви промени мога да направя, за да се адаптирам по-добре към ефектите от изменението на климата.

Екипът е разработил и полезен уеб инструмент, който дава много информация за мерките за адаптация, как работят и тяхното въздействие.

Можете също да проверите знанията си с тест, който намирам за интересен и много полезен.

Има ли подобрения, за които вече можете да ни кажете?

Забелязах, че растящата люцерна прониква по-добре в почвата. Тя също така абсорбира вода по време на обилен дъжд, предпазвайки земята ми от ерозия. Трябва да има и други положителни промени от органичния тор и компост, но е необходимо повече време, за да се видят.

Какви са вашите надежди за бъдещето?

Надявам се на стабилни добиви и добри продажби. Също така искам почвата ми да бъде здрава, а земята ми да съдържа много различни флора и фауна. Основното ми желание е работата в тази ферма да продължи да защитава поминъка на семейството ми.

През 2013 г. Европейската комисия прие стратегия на ЕС за това как земеделието да се адаптира към изменението на климата, а през 2021 г. планира да въведе още по-амбициозен план, който да помогне на бизнеса, градовете и хората да се приспособят към ситуацията. Освен това стратегията на ЕС за биологично разнообразие до 2030 г. има за цел да насърчи биологичното земеделие и да увеличи разнообразието от видове на земеделска земя. Инициативата на ЕС за опрашители има за цел да спре намаляването на важни опрашващи насекоми като диви пчели и пеперуди, които помагат за растежа на културите.

Източник: Официален сайт на ЕС

NivaBG.com