вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Полша и балтийските страни се обявиха за още по-голямо изравняване на директните плащания

Само чрез уеднаквяване на субсидиите ще могат да се постигнат заложените цели за опазване на климата, считат Полша, Естония, Литва и Латвия

Земеделските министри на Полша и Балтийските страни се обявиха за продължаване на процеса за изравняване условията на конкурентноспособност между фермерите в ЕС, включително и на директните плащания. Това информира topagrar. Тази си позиция те подкрепиха и с обща декларация,  подписана през миналата седмица в Рига, която ще бъде представена по време на днешното заседание на аграрните министри от ЕС.

Четиримата министри се обединиха около това, че ОСП трябва да се обнови и опрости, като според тях фермерите в различните страни трябва да отговарят на едни и същи стандарти за да успеят да са конкурентноспособни на международните пазари. Само чрез уеднаквяване на субсидиите ще могат да се постигнат заложените цели за опазване на климата, считат министрите на  Полша, Естония, Литва и Латвия.

Само така според тях може да се отговори на новите предизвикателства  за опазване на климата и околната среда. Освен това трябва да се подпомага развитието на многообразието от регионални и национални специфики на отделните земеделски райони в ЕС, като това подпомагане трябва да е тясно обвързано както с климатичните и екологични цели, така и с подкрепата за аграрен маркетинг и реклама.