събота, юни 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Полша търси одобрение от Брюксел за държавна помощ за фермерите заради скъпите торове

Помощта е част от пакет с мерки, целящи да повишат жизнеспособността на бизнеса и домакинствата

Полското правителство възнамерява да въведе специална помощ за фермерите, насочена към компенсиране на разходите им заради поскъпналите торове, информира topagrar.com. Помощта е част от специален финансов пакет, който трябва да облекчи разходите както на бизнеса, така и на отделните домакинства и се предвижда да покрива разходите за торове за първите 50 хектара на стопанство, за които се предвиждат по 105 евро за всеки хектар. За площите оставени за зелено се предвижда финансовата подкрепа от държавата да е наполовина на тази за производителите на земеделски култури. Подобна помощ съответства на 318 евро за тон торове. Според земеделски министър на страната Хенрих Ковалчик дали подобна държавна подкрепа ще бъде въведена, ще зависи от одобрението на Брюксел. Изплащането им би могло да започне по думите му в най-кратки срокове , след като бъде получено подобно одобрение.

Според  полския  премиер Матеуш Моравецки, помощта трябва да допринесе за повишаване на нивото на жизнеспособност на земеделските стопанства в страната. Фермери които са закупили минерални торове в периода между 1 септември 2021 година и 15 май 2022 година ще мога да разчитат на съфинансиране от страна на държавата.

От полската селска партия настояват за удвояване на пакета от помощи заради екстрено повишените цени на торовете. Според представители на партията подобна помощ е жизнено важна за оцеляването на земеделските производители и осигуряване на продоволствената сигурност в подобна тежка ситуация. Оттам критикуват и определената от правителството горна граница от 50 хектара с мотива, че разделението на стопанствата на добри или лоши и малки или големи е дискриминиращо и контрапродуктивно.