понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Полски посланик призова фермерите: Тръгвайте с тракторите към Брюксел

Варшава опитва да отдалечи бъдещи протести от границата с Украйна, като включи ГКПП-тата в списъка с инфраструктура с критично важно значение

Полският посланик в Украйна Ярослав Гуза посъветва своите сънародници вместо да блокират границата с Украйна да тръгват с тракторите към Брюксел, пише UkrAgroconsult.

В интервю за агенция “ Укринформ.” посланикът заяви:

„Правителството ни реши да предприеме меки мерки по отношение на протестиращите, въпреки че не по-малко от 75% от хората подкрепят действията на земеделските производители и и общите им искания, които не бяха свързани с Украйна. И когато закъснееш с реакцията, проблемът се задълбочава особено когато имаме три страни- полските и украински власти и земеделските производители, за всички които е имало достатъчно възможности за разрешаване на проблемите. Когато са налице протести на фона на липсата на доверие е много трудно да се водят каквито и да са преговори.“

Според думите му полските фермери трябва да отидат да търсят решенията на проблемите си в Брюксел, който държи ключа за това, а от украинска гледна точка било грешка да се смята, че те правят всичко, каквото им разреши Брюксел.

„Нещата в Брюксел не работят така. Вие видяхте протестите на фермерите в страни като Франция, Нидерландия и Италия, под чиито натиск изискванията на Зелената сделка бяха смекчени“, добави той.

Брюксел според него си остава обаче ментално по-близо до страни като Франция, Германия, и страните от Бенелюкс отколкото към Полша.

„В началото когато правителството ни се опита да убеди Брюксел, че прекомерният украински внос на агропродукция изкривява европейския пазар, оттам заявиха, че той оказва влияние само на неговата периферия, а украинците трябва да знаят, че „периферията не е много приятно място“, добави още посланикът.

Според Ярослав Гуза в протестите на фермерите не може да става и дума за антиукраински настроения, защото по думите им те искали да доведа до края своя протест защото не искали да ги обвиняват по-късно за проблемите на Украйна. За него проблемите възникнали с прекомерния внос на украинска продукция са били по-скоро икономически проблем за полските производители, които са мислили как да планират производството си през следващата година.

„Ако говорим за глобалната ситуация, цените на зърното са доста ниски и поради руския дъмпинг. Ето тази година можем да призовем например потребителите да не купуват италианска паста, защото е направена от руско зърно. Това са достатъчно сложни проблеми и за тяхното решаване е нужно да се потопим по-дълбоко във фактите“, каза в интервюто си още посланикът.

Той съобщи още, че полското правителство е взело решение, територията на всички КПП-та по границата с Украйна да се обяви за инфраструктура от критично важно значение, което ще направи бъдещи протести около тях невъзможни.