неделя, февруари 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Помощ de minimis за засегнатите от чумата ДПЖ

1.49ХилядиЧетения

Ще бъде отпусната държавна помощ de minimis за обезщетение на засегнатите стопани от чумата по дребните преживни животни.

Това стана ясно по време на среща между ръководството на Министерство на земеделието, храните и горите, експерти, научни работници и представители на браншови организации от овцевъдния и козевъдния сектор.

На срещата беше обсъдена и ситуацията със здравословното състояние на овцете и козите, вследствие чумата по дребните преживни животни в Югоизточна България. Разгледаха се мерките, които ведомството предприема за ликвидиране на последствията от заболяването, както и възможностите за финансово подпомагане на фермерите.

По време на срещата стана ясно, че засегнатите земеделски стопани ще получат обезщетение чрез държавна помощ de minimis, която предстои да бъде гласувана на следващото заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Собствениците на евтаназираните животни ще бъдат обезщетени. Предприети са административни действия пострадалите овцевъди да получат обвързана подкрепа по директните плащания за 2018 г. в условията на форсмажорни обстоятелства.

Препоръчва се в 10-километровата наблюдавана зона около огнищата, животните да бъдат поставени на оборен режим, т.е. да нямат връзка с други стада. Критичният момент е през следващите две седмици, и ако няма нови случаи проблемът може да бъде решен.

Има решение на Европейската комисия по отношение на забрана за търговия с живи животни и продукцията, която излиза от тях от заразените региони. На извънредно заседание е гласувано забраната да не бъде за целите административни области, а само за отделните общини, където има засегнати животни. За Област Ямбол – общините Болярово и Елхово, за Област Бургас –  общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево.

Виктор Павлов