сряда, февруари 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХНОВИНИ

Поражанов иска промяна в Закона за земята

Промяната се налага, за да се защитят зърнопроизводителите

Румен Поражанов: Включването на розите в бъдещата ОСП ще се анализира Маслодайната роза
1.35ХилядиЧетения
NivaBG.com

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) трябва да бъде променен.  Това заяви пред БНР министърът на земеделието Румен Порожанов.

 

По думите му според обнародвания на 22 май закон, земеделските производители трябва в срок до 22 юни да подадат декларации в общинските служби по земеделие, че сключените от тях договори за наем или аренда на земеделска земя съответстват на законодателството.

Според Порожанов промяната се налага, за да се защитят зърнопроизводителите, тъй като не могат да изпълнят предвидения в закона срок.

 

Поражанов обясни,че тези добавки в парламента за регистриране на нотариални заверки на договорите с отдаване под наем – това е бих казал несериозно. Не мога да кажа, че парламентът е приел несериозно решение, но то е неизпълнимо. “Вече съм подготвил писмо до комисията, в контакт съм с председателя на земеделската комисия. Имаме конкретни предложения – първо да се удължи срокът, и второ – да се редуцира обхвата на договорите, които трябва да бъдат допълнително нотариално заверени, а именно само там, където няма собственици”,допълни министърът на земеделието.

 

В същото време Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обяви протестна готовност,ако не бъдат предприети незабавни мерки за разрешаването на проблема.

Виктор Павлов