събота, януари 23, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Порой и градушка унищожи реколтата в Новозагорско

Щети на сто процента са нанесени на между 7 и 8 000 декара

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
743Четения

Порой придружен с градушка е нанесъл вчера  щети върху посевите на между 7 и 8 000 декара в землището на новозагорското село Караново, съобщава БНР, позовавайки се на кмета на селото Николина Стефанова. Пострадали са и селата Брястово и Асеновец.

Около 35 литра на квадратен метър е падналият дъжд в трите новозагорски села. Щетите са причинени от ситната градушка и силния вятър, коментира ситуацията  кметът на Караново Николина Стефанова. „По-зле е обстановката отколкото изглеждаше, след градушката. Има около 7-8 хиляди декара в землището на Караново напълно унищожени, на сто процента от градушката. Другите са на около 80 – слънчоглед, пшеница, масово…“, каза тя.  Според земеделския производител Стоян Данев, щетите нанесени от бедствието на посевите все още не могат да се определят, защото не може да се влезе в нивите.

„Нищо не мога да кажа. Не съм видял нищо. Много е кално. Сега тук до асфалта, тук е слабо, ама… Облакът е идвал оттам, минава отдолу, тръгва да отива в тази посока. На места е доста ударено, на места по-малко“, каза той. „Градината е на 50 процента убита в момента. Краставиците смлени, лозята – чепките наполовината“, сподели  местна жителка. Очаква се размерът на щетите от бурята да станат ясни до седмица.